Adatbázisok:

EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás)
Akadémiai nagyszótárak
Scriptum szótárak
Akadémiai Kiadó Folyóiratgyűjteménye
Arcanum Digitális Tudásbázis
MATARKA
MTD@
MTI
NAVA
WBIS
EBSCO
Factiva
Infotrac - Business and Company Resource Center
Bruxinfo
Európa Szerver
Emerald
EISZ:  >>>  http://www.eisz.hu
Az EISZ egy nemzeti licence alapján megvásárolt adatbázis-csomag, amely nemcsak külföldi szolgáltatásokat, hanem fontos magyar információs forrásokat is tartalmaz.

 - Tesztre készen
Az Akadémiai Kiadó és az Idegennyelvi Továbbképző Központ nyelvvizsga-előkészítő tesztlapjai.

 • Angol teszt >>>
 • Francia teszt >>>
 • Német teszt >>>

  Az EISZ használatához mindenkinek regisztráltatnia kell magát!

Akadémiai Kiadó Folyóiratgyűjteménye:  >>>
Közel 50 folyóirat érhető el teljes szöveggel ingyenesen, 1999-ig visszamenőleg. A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető PDF formátumban. Az új folyóiratfüzetek már hetekkel a nyomdai megjelenés előtt olvashatók online formában.

Arcanum Digitális Tudásbázis:  >>>
Az Arcanum Digitális Tudásbázis a legfontosabb magyar társadalomtudományi folyóiratok adatait és teljes szövegét tartalmazza. Ízelítő a címekből: Magyar Könyvszemle, Közgazdasági Szemle, Századok. Számtalan keresési mód és kényelmi szolgáltatás (például a találatok kivilágítása a szövegben) teszi könnyűvé a használatát. Elsősorban a történeti kutatásokhoz és az általános érdeklődéshez ajánljuk.

MATARKA:  >>>  http://www.matarka.hu
A Matarka (Magyar Tartalomjegyzékek Kereshető Katalógusa) több mint 300 magyar nyelvű folyóirat tartalomjegyzékét dolgozza fel. Széles területről válogat, a cikkek egy része teljes szöveggel is elérhető. Cím(részlet) és szerző szerint lehet benne keresni. Ízelítő: Gazdasági és Jog, Pénzügyi Szemle, Európai Tükör, Külgazdaság, Vezetéstudomány.

Akadémiai nagyszótárak:  >>>
A szolgáltatás az Akadémiai Kiadó 24 db szótárát, többek között: a Magyar értelmező kéziszótárát, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, Angol-magyar, Magyar-angol, Német-magyar, Magyar-német, Francia-magyar és Magyar-francia nagyszótárát, a Környezetvédelmi lexikont, valamint az Új magyar irodalmi lexikont tartalmazza. A szolgáltatás technikai hátterét az Akadémiai Kiadó, az AvignoNet és a NextPage által kifejlesztett Akadémiai Elektronikus Könyvtár program biztosítja. Előnye, hogy egyidejűleg több szótárban is kereshet. Mindezt egy könnyen kezelhető webes felületen teheti úgy, hogy a találatok a papírkiadványokkal megegyező adattartalommal és tipográfiával jelennek meg.

Scriptum szótárak: >>>
Az adatbázisban a következő szótárakban lehet keresni:

 • Angol - magyar műszaki szótár
 • Angol - magyar informatikai szótár
 • Angol - magyar gazdasági szótár
 • Magyar Szókincstár
 • Német - magyar közgazdasági szótár
 • Francia - magyar közgazdasági szótár
 • Orosz - magyar közgazdasági szótár
 • Angol - magyar bank- és tőzsdeszótár
 • Német - magyar bankszótár
 • Német - magyar külkereskedelmi szótár
 • Orosz - magyar nagyszótár
 • Angol - magyar építészeti szótár
 • Spanyol - magyar kéziszótár

NAVA:  >>>  http://www.nava.hu
A Nemzeti Audiovizuális Archívum gyűjtőkörébe tartozik az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai (m1, m2, tv2, RTL Klub). Célja a kulturális örökség őrzésén kívül ezen anyagok oktatási és kutatási célra történő szolgáltatása. Keresni az egyes műsorszámok tartalmára és készítőire lehet. A találatok kis méretű filmként tekinthetők meg kizárólag a Médiatár első 10 számítógépén.

WBIS:  >>>  >>>
A World Biographical Information System Online (WBIS) online szolgáltatás a világ egyik legismertebb életrajzi adatbázisa, amely több mint 6 millió ember biográfiai adatait kínálja változatos keresési lehetőségekkel.
A legtöbb életrajzi adatbázissal szemben megfigyelhető kifejezett előnye, hogy a WBIS nem egyetlen központi gyűjtemény, hanem nemzeti adatbázisok rendszere, így a világ minden tájáról ismerhetünk meg közéleti szereplőket.
Használata elsősorban a Nemzetközi Tanulmányok mesterképzés hallgatói számára ajánlható.

EBSCO:  >>>  http://search.ebscohost.com
Az EBSCO adatbázis csak a főiskola számítógépeiről érhető el!

A bejelentkezéshez azonosító és jelszó a tájékoztató könyvtárostól kérhető.

 - Academic Search Premier
Az Academic Search Premier a világ legnagyobb tudományos, multidiszciplináris, teljes szövegű adatbázisa, amelyet elsősorban felsőoktatási-kutatási intézmények részére ajánlanak. Különösen nagy számú lektorált folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg.

 - Business Source Premier (BSP)
Ez az adatbázis elsosorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült, mivel a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a számvitel, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területét fedi le. A BSP olyan vezető üzleti folyóiratokat tartalmaz, mint a Harvard Business Review, Administrative Science Quarterly, Academy of Management Journal, Academy of Management Review, Industrial mLabor Relations Review, California Management Review, Journal of Management Studies, Journal of Marketing, Journal of Marketing Research, Journal of Marketing Management, Journal of International Marketing, Journal of Advertising, Journal of Personal Selling Sales Management. A BSP-ben megtalálhatók az Economist Intelligence Unit (EIU), a Global Insight, az ICON Group és a CountryWatch országok szerinti gazdasági jelentései is. Az adatbázis 4100-nál több folyóirat cikkeit referálja és indexeli, ebbol közel 3300 folyóirat teljes szöveggel szerepel. Több mint 1000 folyóirat nem lelheto fel más adatbázisokban. A BSP tartalmazza a Regional Business News adatbázist is, amely átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt 75 amerikai városi és regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

 - Masterfile Premier
Ez az adatbázis kifejezetten közkönyvtárak számára készült, és közel 2000 általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóirat cikkeinek teljes szövegét tartalmazza. A Masterfile Premier olyan kulcsfontosságú folyóiratok 1975-ig visszameno pdf formátumú cikkei találhatók, mint az American Libraries, Foreign Affairs, History Today, Judaism, Library Journal, National Review, Saturday Evening Post, Science News. Az adatbázis tartalmazza továbbá 315 referensz mű teljes szövegét, 96600 életrajzot, 76000 dokumentum teljes szövegét, valamint egy képgyűjteményt 116000 fényképpel, térképpel és zászlóval.

 - Newspaper Source
A Newspaper Source 23 amerikai és nemzetközi napilap teljes tartalmát szolgáltatja napi frissítéssel: USA Today, The Christian Science Monitor, The Washington Post, The Times, The Toronto Star, stb. Válogatást nyújt továbbá közel 200 amerikai napilap cikkeiből: The Boston Globe, The Chicago Tribune, The Detroit Free Press, The Miami Herald, The New York Daily News, The San Jose Mercury News, hírügynökségek anyagaiból, napilap-rovatokból, valamint televíziós és rádiós hírműsorokból.

 - ERIC
Az ERIC (Educational Resource Information Center) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely 2200 tömörítvény hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumát és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az Academic Search Premier használói közel 530, az ERIC-ben indexelt folyóirat cikkeinek teljes szövegéhez kapnak hozzáférést.

Az EBSCO adatbázisai között található még 3 az orvostudomány és egészségügy területéről:
 - Health Source: Nursing/Academic Edition
 - Health Source: Consumer Edition
 - Medline.

Factiva  >>>   Factiva.com
Magyarországon elsőként nálunk érhető el a Factiva.com internetes adatbázis, amely egyedülálló módon 26 nyelven - többek között angolul, franciául, hollandul, japánul, kínaiul, németül, olaszul, oroszul, portugálul és spanyolul - szolgáltat teljes szövegű dokumentumokat. Az adatbázis részletes tartalma: 30 000 üzletági és vállalati elemzés, 4000 vezető üzleti internetes portál, 3200 szakfolyóirat, 1500 napilap, 500 online hírlevél a legismertebb hírügynökségektől és szakmai szervezetektől. A Dow Jones és a Reuters cég terméke a rendelkezésre álló dokumentumok magas színvonala, illetve az online források sokszínűsége miatt kitűnően használható a főiskolai szaknyelvoktatásban, valamint a szaktárgyi kutatási feladatokban is.

Infotrac - Business and Company Resource Center:   >>>  http://infotrac.galegroup.com
Az adatbázis több mint 400 vezető angol és amerikai gazdasági napilap és szakfolyóirat több évre visszamenőleges archivált anyagát tartalmazza, sokoldalú keresési lehetőségekkel. A dokumentumállomány közel háromnegyede teljes szöveggel érhető el.
Az adatbázisban való keresést előre be kell jelenteni a tájékoztató kollégáknál, tekintettel a limitált hozzáférési lehetőségre.

Bruxinfo:  >>>  http://www.bruxinfo.hu
A jelenleg rendelkezésre álló legjobb magyar nyelvű adatbázis. Legfontosabb szolgáltatása a hetente két alkalommal megjeleno EU-hírlevél, amelyet Brüsszelben dolgozó tudósítók elsődleges forrásból származó információi alapján állítanak össze, háttérismeretekkel kiegészítve. Magyarország, illetve a közép- és kelet-európai térség csatlakozásával összefüggő hírek, események hangsúlyosan jelennek meg az anyagokban. Tapasztalataink szerint a két európai integrációs szakirány hallgatóinak adott emelt szintű feladatokhoz, valamint TDK-dolgozatot készítők kutatásaihoz nyújt érdemi segítséget. Ez az adatbázis csak az EU-Dokumentációs Központból (DF 26/b) érhető el.

Európa Szerver:  >>>  http://www.euroinfo.hu
Magyarország legismertebb Európai Unióval kapcsolatos elektronikus adatbázisa, amelyben témadossziék alapján, illetve többféle keresőfunkció segítségével is lehetséges az egyes szakterületek kutatása.
Az adatbázis elsősorban az EU hivatalos szervezeteinek dokumentumai alapján került összeállításra, statisztikai adattartalma folyamatosan bővül. Az EU-val magasabb szinten foglalkozó hallgatók számára értékes információforrás.
   Azonosító: BGF KKFK
   Jelszó: Európa


MTI:  >>>  http://www.mti.hu
Az ingyenesen, de regisztrációval használható adatbázis a Magyar Távirati Iroda saját forrásából készült, magyar nyelven íródott, a teljes hírfolyam közel 70%-át kitevő dokumentumokat tartalmazza. A főoldalon megjelenő adatbázisban az egy hónapnál nem régebbi hírek közt lehet keresni, míg az archívumokban akár 1887-ig visszamenően kutathatunk. A szöveges tartalmat bőséges fotókínálat bővíti.


MTD@:  >>>  http://mtdaportal.extra.hu/
Az mtd@ olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, az adott időszak reprezentáns szellemi irányzatainak feltárása. Az archívumban azok munkái szerepelnek akik

 • az adott korszak (társadalomtudományi) gondolkodásának neves képviselői
 • az adott korszak valamely szellemi irányzatát markánsan képviselik
Noha az mtd@ az információs javak szabad áramlásának híve, törekszik a hatályos (szerzői) jogi szabályozásnak való megfelelésre, ezért az archívum lehetőség szerint a 70 évnél régebben meghalt személyek publikációit tartalmazza. A feldolgozás során az "alsó" időhatár kezelése meglehetősen flexibilissé vált, elsődleges prioritása a „jogtiszta" műveknek van. Az mtd@ mind a korszak folyóirat-, mind pedig könyvanyagának feltárására törekszik. Gyarapodása folyamatos, keresési lehetőséget azonban nem biztosít, így ahhoz a Google speciális keresését kell alkalmazni. Az adatbázist főként történeti tárgyú kutatásokhoz ajánljuk.

Emerald >>>www.emeraldinsight.com
Az Emerald a világ egyik legismertebb tudományos kiadója, amelynek inter- és multidiszciplináris adatbázisa évek óta a világ egyik vezető online információ-szolgáltatója. Az adatbázisban feltárt tárgykörök többsége a Kar oktatási profiljával kifejezetten harmonizál, ezért valamennyi képzési szinten eredményesen használható mind az oktatási, mind az önálló kutatási tevékenység során. Az Emeraldinsight internetes felülete a már megszokott keresési lehetőségeken túl számos korszerű interaktív megoldást is tartalmaz.